Copyright I

 Copyright I


Rootsi Piraadipartei 2012 autoriõiguste reformi pakkumine oli täis huvitavaid ja veidi segasaid ideid, tooks siin mõned neist välja.

Esimene punkt pakub, et moraalsed õigused muutuseta jätta, ehk keegi teine ei tohiks väita, et nemad on kirjutanud mõne kuulsuse laulud või on mõne raamatu autor kuigi seda tegelikult pole. Nimelt tahetakse seda teha nii, et selline kõitumine oleks ebaseaduslik. Praegu on autoriõiguste rikkumine ebaseaduslik, kuid rikkujaid internetis väga ei otsita, pigem tekib lihtsalt probleeme kui tegemist on näiteks magistritööga.

Teine punkt tahab saavutada tasuta mittekaubanduslikku jagamist. See ehk võiks pigem teisiti jääda, näiteks filmide ja arvutimängude avalik jagamine lihtsalt tekitab tohutult kahjumit ettevõttele mis selle tootis. Ilmselgelt suurtel tegijatel poleks nii suuri probleeme edasi tegutsemisega kuid väiksed tegijad on äärmiselt ohtlikus olukorras, vähendades innovatsiooni.

Kolmandas punktis taketakse lühendada autoriõiguse kaitseaega autori elu lõpuni ning lisaks 70 aastat. Seda aega tahetakse lühendada 20 aasta peale. Pigem kasulik muudatus mis võimaldaks tööda kasutamist veidi varem, kuid lastes investoritel ikkagi teenida töö pealt.

Neljas punkt tahab ellu tuua registreerimisnõude kus töö autor peaks registreerima töö kui soovib seda avaliku kasutamise eest hoida pärast viit aastat, lahendades näiliselt omaniketa tööde probleemi kus pole võimalik leida autorit kelle käest töö kasutamiseks luba küsida.

Viiendas punktis tahetakse lubada kaitsealuste tööde kasutamist remixide ja paroodiate näol. Praegu on seeline käitumine suuresti lubatud, kuigi on juhtumisi kus üritatakse netist maha võtta näiteks halbu arvustusi või muud meediat mis on täesti seaduslik kuid originaalsele autorile ei meeldi.

Kuues ja viimane punkt tahab keelustada DRM-i kasutamist töödes. DRM+i kasutatakse tihti tööde kaitsmiseks osapoolte pool kes pole seda seaduslikult omandanud, näiteks mängude piraatluse puhul. Siin oleks lubatud DRM-i vältimine mis on suurfirmade poolt paika pandud.

Ise pooldaks äkki pooli neid punkte, kõik ettevõtted on siiski kasumi peal väljas ning selle väljastamine lihtsalt vähendaks innovatsiooni.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kasutajasõbralikkus veebis

Teistmoodi IT

IT-juhid